Muzyka‎ > ‎Muzyka popularna‎ > ‎Zespoły‎ > ‎Albumy grup muzycznych‎ > ‎

Jimi & René - "Søren banjomus" 1989

opublikowane: 22 wrz 2014, 12:24 przez c.gontkiewicz@gmail.com   [ zaktualizowane 28 wrz 2014, 11:41 ]
Jimi & René CD Søren banjomus 1989

     Jimi i René to popularny dziecięcy duet wpisujący się w nurt duńskiego popu z lat dziewięćdziesiątych. Artyści ci zazwyczaj nie tworzyli własnych piosenek, ale kupowali prawa do międzynarodowych przebojów i wykonywali je we własnych języku w aranżacjach zbliżonych do muzyki ludowej. Efekt był taki, że Duńczycy często nie zdawali sobie sprawy, że "ich" piosenki są tak naprawdę obcego pochodzenia.
     Jimi Vinding urodził się 22 października 1977 r., a René Vinding 3 lipca 1979 r. Chłopcy nie tylko śpiewali, ale też grali na perkusji i gitarze, a nieco później także na keyboardzie. Występowali wraz z ojcem w różnych częściach kraju od kiedy młodszy z nich miał zaledwie 6 lat, odbyli także kilka podróży zagranicznych między innymi do Bułgarii i NRD, które nie przyniosły im jednak większej popularności w tych krajach.
     Płyta "Søren banjomus" to ich piąty album z repertuarem świątecznym przygotowanym z okazji Gwiazdki 1989 r. Zawiera 23 średniej długości utwory.

Lista utworów:

1      Røde huer - strømper grå
2      Jacob julemus
3      Nu' det jul igen
4      Julehilsener
5      Julekager og juleknas
6      Der står et hus i nisseland
7      Højt fra træets grønne top
8      Et vinterhvidt vidunderland
9      Vinterbyøsters julesang
10    Juletid
11    Julemanden
12    Mors jule-bag
13    Søren banjomus
14    Til julebal i nisseland
15    I aften er det juleaften
16    Julemanden er kommet til byen
17    Der var engang en julenat
18    Kender i den om rudolf
19    Drillenisserne
20    Nu er det jul jul jul
21    På loftet sidder nissen
22    Julemandens ferie
23    Bjældeklang

Wybrana dyskografia Jimi og René:

wrzesień 1987 - Jimi & René vol 1
lato 1988 - Jimi & René vol 2
1989 - Jimi & Rene vol 3
1989 - Vi cykler deruda'
1989 - Søren banjomus
1990 - Jimi & Rene vol 4
1991 - Os er der krummer i
1991 - Nu har vi altså jul igen
1992 - Sommer zu jeder jahreszeit
1992 - To glade musikanter

Filmografia:

1990 - Jimi & René: En helt almindelig dag (dokumentalny, 36 min.)