Muzyka‎ > ‎Muzyka popularna‎ > ‎Zespoły‎ > ‎Albumy grup muzycznych‎ > ‎

Botones - "Baby Rock" 1980

opublikowane: 11 sty 2015, 07:15 przez c.gontkiewicz@gmail.com   [ zaktualizowane 11 sty 2015, 07:46 ]
Botones Baby Rock 1980

     Botones (hiszp. Guziki) to duet braci José Andrésa i Juana Pedro Aparicio. W 1979 roku chłopcy zostali wybrani do nagrania tytułowej piosenki do serialu animowanego "Don Quijote de La Mancha". Utwór okazał się ogromnym sukcesem i bracia zaczęli występować w telewizji. Po wydaniu kilku singli ukazał się ich debiutancki LP "Baby Rock" w którym wymieszano znane piosenki z lat 50-tych i 60-tych takie jak "Popotitos", "Doctor Brujo" i "Presumida" z utworami napisanymi specjalnie dla młodych wykonawców t.j. "Sancho y Quijote", "Para pedirte perdón" i "Me voy a Enamoriscar". Ich kolejna płyta "Xanadu" ukazała się jeszcze w tym samym roku, choć zawierała tylko kilka nowych piosenek. Z kolei ostatni album Botones przeszedł zupełnie bez echa, co niestety spowodowało rozpad zespołu.
     Zespół Botones wciąż jest z sympatią wspominany przez fanów, dzięki czemu wytwórnia Sony zdecydowała się na reedycję "Baby Rock" w formie składanki CD "Presumida" wydanej w 2000 r. Płyta ta zawiera wszystkie utwory z oryginalnego albumu oprócz "Besame mami".

Lista utworów:

1      Presumida
2      La Banda
3      Para pedirte perdón
4      Pancho López
5      Besame mami
6      Don Quijote y Sancho
7      Popotitos
8      Pecos Bill
9      Doctor Brujo
10    Me voy a Enamoriscar

Dyskografia:

1980 - Baby Rock
1980 - Xanadu
1982 - Canta con Botones
Botones 1980

Hiszpańskie zespoły dziecięce:

od 1970 r. La Pandilla
od 1979 r. Parchís
od 1979 r. Botones
od 1980 r. Regaliz