Muzyka‎ > ‎Muzyka popularna‎ > ‎Zespoły‎ > ‎

Albumy grup muzycznych


Folder - "EARTH" 1998

opublikowane: 23 lis 2016, 08:32 przez c.gontkiewicz@gmail.com   [ zaktualizowane 23 lis 2016, 13:59 ]

Folder Earth CD cover 1998

     Latem 1997 roku w Japonii zadebiutowała jedna z wielu, choć pod wieloma względami wyjątkowa, grupa JPop - zespół Folder. Złożony z pięciu dziewcząt i dwóch chłopców zespół wyróżniał się tym, że głównym wokalistą był jeden z chłopców - zaledwie dziesięcioletni Daichi Miura (三浦大知). Pozostała część grupy zajmowała się tańcem i pomocą w chórkach. Daichi urodził się 24 sierpnia 1987 r. Rozpoczął karierę w wieku 9 lat jako uczeń Okinawa Actors School, z którego też rekrutowała się pozostała część zespołu.
     Pierwszy singiel zespołu zawierający dwa utwory zatytułowany Parachuter (パラシューター) został wydany 1 sierpnia 1997 r. Jeszcze tego samego roku nagrano kilka kolejnych, w tym z nowymi wersjami piosenek "ABC" i "I Want You Back" Michaela Jacksona w wykonaniu Daichiego. Następnie 26 listopada 1998 r. ukazał się zawierający 13 piosenek album "EARTH".
     Płyta utrzymana jest w stylistyce pop. Wykonania są pełne energii, uzupełniają je świetne układy choreograficzne.

     Daichi występował z zespołem Folder tylko do ukończenia 12 roku życia. W momencie w którym chłopiec zaczął przechodzić mutację zespół zmienił nazwę na Folder5 i z powodzeniem występował bez Daichiego, ale już w dziewczęcym składzie.
     Daichi Miura obecnie kontynuuje solową karierę. W listopadzie 2016 wydał bardzo dobry singiel (RE)PLAY.

Lista utworów:

01 パラシューター (wideo)
02 SHARE YOUR LOVE
03 眠れない惑星
04 GONE GONE GO AWAY
05 空へ
06 ためいき
07 NOW AND FOREVER (wideo)
08 ALL OR NOTHING
09 CLOSE TO YOU
10 ジャカジャカジャンケンポン (wideo)
11 CELEBRATE
12 FIRE! FIRE!(wideo)
13 DO MY LOVE

Marcus & Martinus - "Hei" 2015

opublikowane: 11 paź 2015, 07:09 przez c.gontkiewicz@gmail.com   [ zaktualizowane 11 paź 2015, 07:10 ]

Marcus Martinus Hei 2015

     Marcus i Martinus Gunnarsen to norwescy bliźniacy, którzy urodzili się w Trofors 21 lutego 2002 r.
W wieku 10 lat wzięli udział w telewizyjnym konkursie dla dzieci w wieku od 8 do 15 lat - Melodi Grand Prix Junior 2012. Chłopcy przygotow
ali piosenkę "To dråper vann" i zajęli bezapelacyjnie pierwsze miejsce. Utwór "To dråper vann" został wydany jako singiel, a trzy lata później w lutym 2015 ukazał się mini-album braci zatytułowany "Hei".
     Pierwsza płyta Marcusa i Martinusa zawiera dziesięć utworów o łącznym czasie trwania nieco ponad pół godziny. Album jest krótki, ale słucha się go w przyjemnością. Przygotowanie "Hei" prawdopodobnie zajęło kilka lat, co ma odbicie w niezwykle dopracowanym brzmieniu albumu, ponadto głosy chłopców są młodsze, niż wskazywałby na to ich metrykalny wiek. Melodyjny pop uzupełniony elektronicznymi i hiphopowymi wstawkami zaskakuje nie tylko odkrywczym połączeniem dźwięków, ale też świetnym przygotowaniem wokalnym młodych wykonawców.

Lista utworów:

1     Plystre på deg
2     Blikkstille
3     Hei
4     Slalom
5     Ekko
6     Gæærn
7     Leah
8     Du
9     Smil
10   To dråper vann


Botones - "Baby Rock" 1980

opublikowane: 11 sty 2015, 07:15 przez c.gontkiewicz@gmail.com   [ zaktualizowane 11 sty 2015, 07:46 ]

Botones Baby Rock 1980

     Botones (hiszp. Guziki) to duet braci José Andrésa i Juana Pedro Aparicio. W 1979 roku chłopcy zostali wybrani do nagrania tytułowej piosenki do serialu animowanego "Don Quijote de La Mancha". Utwór okazał się ogromnym sukcesem i bracia zaczęli występować w telewizji. Po wydaniu kilku singli ukazał się ich debiutancki LP "Baby Rock" w którym wymieszano znane piosenki z lat 50-tych i 60-tych takie jak "Popotitos", "Doctor Brujo" i "Presumida" z utworami napisanymi specjalnie dla młodych wykonawców t.j. "Sancho y Quijote", "Para pedirte perdón" i "Me voy a Enamoriscar". Ich kolejna płyta "Xanadu" ukazała się jeszcze w tym samym roku, choć zawierała tylko kilka nowych piosenek. Z kolei ostatni album Botones przeszedł zupełnie bez echa, co niestety spowodowało rozpad zespołu.
     Zespół Botones wciąż jest z sympatią wspominany przez fanów, dzięki czemu wytwórnia Sony zdecydowała się na reedycję "Baby Rock" w formie składanki CD "Presumida" wydanej w 2000 r. Płyta ta zawiera wszystkie utwory z oryginalnego albumu oprócz "Besame mami".

Lista utworów:

1      Presumida
2      La Banda
3      Para pedirte perdón
4      Pancho López
5      Besame mami
6      Don Quijote y Sancho
7      Popotitos
8      Pecos Bill
9      Doctor Brujo
10    Me voy a Enamoriscar

Dyskografia:

1980 - Baby Rock
1980 - Xanadu
1982 - Canta con Botones
Botones 1980

Hiszpańskie zespoły dziecięce:

od 1970 r. La Pandilla
od 1979 r. Parchís
od 1979 r. Botones
od 1980 r. Regaliz

Jimi & René - "Søren banjomus" 1989

opublikowane: 22 wrz 2014, 12:24 przez c.gontkiewicz@gmail.com   [ zaktualizowane 28 wrz 2014, 11:41 ]

Jimi & René CD Søren banjomus 1989

     Jimi i René to popularny dziecięcy duet wpisujący się w nurt duńskiego popu z lat dziewięćdziesiątych. Artyści ci zazwyczaj nie tworzyli własnych piosenek, ale kupowali prawa do międzynarodowych przebojów i wykonywali je we własnych języku w aranżacjach zbliżonych do muzyki ludowej. Efekt był taki, że Duńczycy często nie zdawali sobie sprawy, że "ich" piosenki są tak naprawdę obcego pochodzenia.
     Jimi Vinding urodził się 22 października 1977 r., a René Vinding 3 lipca 1979 r. Chłopcy nie tylko śpiewali, ale też grali na perkusji i gitarze, a nieco później także na keyboardzie. Występowali wraz z ojcem w różnych częściach kraju od kiedy młodszy z nich miał zaledwie 6 lat, odbyli także kilka podróży zagranicznych między innymi do Bułgarii i NRD, które nie przyniosły im jednak większej popularności w tych krajach.
     Płyta "Søren banjomus" to ich piąty album z repertuarem świątecznym przygotowanym z okazji Gwiazdki 1989 r. Zawiera 23 średniej długości utwory.

Lista utworów:

1      Røde huer - strømper grå
2      Jacob julemus
3      Nu' det jul igen
4      Julehilsener
5      Julekager og juleknas
6      Der står et hus i nisseland
7      Højt fra træets grønne top
8      Et vinterhvidt vidunderland
9      Vinterbyøsters julesang
10    Juletid
11    Julemanden
12    Mors jule-bag
13    Søren banjomus
14    Til julebal i nisseland
15    I aften er det juleaften
16    Julemanden er kommet til byen
17    Der var engang en julenat
18    Kender i den om rudolf
19    Drillenisserne
20    Nu er det jul jul jul
21    På loftet sidder nissen
22    Julemandens ferie
23    Bjældeklang

Wybrana dyskografia Jimi og René:

wrzesień 1987 - Jimi & René vol 1
lato 1988 - Jimi & René vol 2
1989 - Jimi & Rene vol 3
1989 - Vi cykler deruda'
1989 - Søren banjomus
1990 - Jimi & Rene vol 4
1991 - Os er der krummer i
1991 - Nu har vi altså jul igen
1992 - Sommer zu jeder jahreszeit
1992 - To glade musikanter

Filmografia:

1990 - Jimi & René: En helt almindelig dag (dokumentalny, 36 min.)

Max & Mango - "Tout va bien" 2014

opublikowane: 18 sie 2014, 08:35 przez c.gontkiewicz@gmail.com   [ zaktualizowane 18 sie 2014, 08:40 ]

Max & Mango Tout va bien 2014 CD

     Max & Mango to duet dziesięcioletniego modela Maximiliena Jendrzezaka i jedenastoletniej piosenkarki Mango Marlin. Chłopiec urodził się w Saint-Amand-les-Eaux, jest fanem Robbiego Williamsa i uwielbia grać w koszykówkę. Wystąpił też w teledysku "Monde Nouveau" Juliena Comblat, uczestniczył także w programie L'école des fans nouvelle génération i Max et Mango 2013wielu sesjach zdjęciowych, a jego marzeniem jest zagrać w filmie krótkometrażowym lub fabularnym. Z kolei Mango pochodzi z Fourmies, uprawia gimnastykę i uczęszcza do miejscowej szkoły muzycznej.
     Dzieci podpisały kontrakt w listopadzie 2013 r. i wtedy też zaczęto nagrywać pierwsze piosenki. Autorem muzyki jest kompozytor Hervé Carrascosa. Do powstania albumu przyczynił się także muzyk Jean-Marc Sauvagnargues, lider popularnego fracuskiego zespołu Les Fatals Picards. Album "Tour va bien" został wydany 28 lipca 2014 r. nakładem Warner Music France. Jeśli płyta będzie się dobrze sprzedawać i stanie się we Francji wakacyjnym hitem, to w najbliższym czasie będzie można oczekiwać jej kontynuacji.

Album "Tout va bien" można kupić w plikach mp3 w serwisie Empik.com

Lista utworów:

1       Tout va bien
2       La Zumbanana
3       Duck Face
4       Non non rien n'a changé
5       Prenons le temps
6       On est des oufs
7       Si j'avais un marteau
8       On n'a pas peur
9       Tout va bien (karaoke)
10    La Zumbanana (karaoke)

The Yeshiva Boys Choir - "V'ohavta L'Reacha Komocha" 2005

opublikowane: 23 cze 2014, 14:03 przez c.gontkiewicz@gmail.com   [ zaktualizowane 12 lip 2014, 14:20 ]

The Yeshiva Boys Choir V ohavta L Reacha Komocha 2005 cover CD

     Yeshiva Boys Choir to współczesny żydowski chór chłopięcy. Jego nazwa pochodzi od istniejących niegdyś na całym świecie szkół talmudycznych dla chłopców tzw. jesziw. Koncepcja zespołu zaczęła powstawać w 2002 r. przy współpracy producenta muzycznego Eli Gerstnera i kierownika chóru Yossiego Newmana. Chłopcy śpiewający na dwóch pierwszych albumach pochodzili z jesziwy w Cleveland w stanie Ohio i mieli od 8 do 13 lat.
     "V'ohavta L'Reacha Komocha" to drugi album w dorobku zespołu. Entuzjastyczna reakcja słuchaczy na ich debiutancki album sprawiła, że Eli mimo początkowych planów zajęcia się jednym z innych projektów, zdecydował przyśpieszyć produkcję nowego album Yeshiva Boys Choir. Tym razem postanowił też zrobić coś świeżego i odkrywczego, innego od wszystkiego, co robił dotychczas. Napisane przez niego piosenki wyróżniają się bogatymi aranżacjami i pełnymi energii solówkami w wykonaniu zarówno starszych chłopców, jak i najmłodszych kilkuletnich malców. Płyta ukazała się w sprzedaży przed świętem Purim w 2005 r. i przebiła popularnością swojego poprzednika.

Lista utworów:

1      V'ohavta
2      Bar Hey Hey
3      Kol Hashem
4      Koo-Moo
5      Mi Adir
6      M'leim
7      Mikolos
8      Hadricheini
9      Yivorechecho
10    Al Yisroel Sholom

Yeshiva Boys Choir 2011
© Mendel Mish / TheCoolJew.com

                                Dyskografia Yeshiva Boys Choir:
albumy studyjne:

2003 - Yeshiva Boys Choir
2005 - V'ohavta L'Reacha Komocha
2007 - YBC III - Shabichi
2009 - Sh'moy Shel Melech
2010 - YBC 5 - Chanukah
2014 - YBC 6 - Modeh Ani
albumy koncertowe:

2005 - YBC Live! (+DVD)
2007 - YBC Live! II (+DVD)
2009 - YBC Live! 3 (+DVD)
2011 - YBC Live! 4 (+DVD)
2012 - Amein (album a cappella)

Kinderlach - "Kinderlach 2" 2011

opublikowane: 1 sty 2014, 15:16 przez c.gontkiewicz@gmail.com   [ zaktualizowane 23 cze 2014, 14:07 ]

okładka płyta CD Kinderlach 2 2011

     Kinderlach (קינדרלעך) to izraelski zespół chłopięcy założony pod koniec 2004 r. przez  muzyka Yishaia Lapidota i producenta muzycznego Davida Fadidę. Mali śpiewacy wykonują po hebrajsku piosenki inspirowane religią judaistyczną, ale we współczesnym duchu i w nowoczesnych popowych aranżacjach. Zespół jest także znany z tego, że ich koncerty często zamieniają się w pełne choreografii i świateł Gilad Barel
widowiska sceniczne.
     Jednym z najbardziej znanych członków zespołu jest Yonatan Shainfeld. Był on głównym solistą na wydanym w marcu 2005 r. pierwszym albumie zespołu zatytułowanym "Kinderlach". Od 2008 roku Yonatan rozwija karierę solową. Wydany sześć lat po debiucie drugi album zespołu "Kinderlach 2" to dzieło nowego, znacznie odmłodzonego składu. Najmłodsi chłopcy śpiewający na tym albumie mają około 8 lat, a najstarsi nie więcej niż 12 (na zdjęciu po prawej uroczy Gilad Barel). Na drugim albumie jest też więcej elektroniki, a w tekście umieszczono sporo angielskich wstawek. Cieszy też miks śródziemnomorskich melodii z iście dyskotekowymi rytmami.
     Album "Kinderlach 2" odniósł umiarkowany sukces, dzięki czemu we wrześniu 2013 r. mogła ukazać się kontynuacja w postaci trzeciej płyty w dorobku zespołu "Kinderlach 3".
     Obecnie zespół liczy około dwudziestu członków i wciąż koncertuje. Na oficjalnej stronie dużo aktualnych informacji i zdjęć. Występy na żywo i fragmenty najnowszej płyty w oficjalnym kanale YouTube.

zespół chłopięcy z Izraela Kinderlach

Lista utworów:

1     Hello Hello
2     Anashim
3     Shir Habar Mitzvah
4     Ani Maamin
5     Shema Beni
6     Bamarom
7     Beyachad
8     Semachot Ketanot
9     Avraham Avinu
10   Yismah Hatani
11   Just Do It
12   Lekha Toda

Popularne żydowskie chóry chłopięce:

Kinderlach
Miami Boys Choir
New York Boys Choir

Piotr Zubek, Benjamin Lewandowski i inni - "Śpiewaj z nami. Dziecięce przeboje" 2011

opublikowane: 3 gru 2013, 07:49 przez c.gontkiewicz@gmail.com   [ zaktualizowane 5 gru 2013, 09:31 ]

Śpiewaj z nami Dziecięce przeboje CD DVD 2011

      Śpiewaj z nami. Dziecięce przeboje" to album kompilacyjny zawierający 13 nowych piosenek dla dzieci. Część z nich zostało skomponowanych z myślą o kreskówkach, więc do płyty CD zdecydowano się dołączyć DVD z animowanymi teledyskami. Wszystkie piosenki są śpiewane przez dzieci. Wśród młodych wykonawców można usłyszeć polskiego aktora dubbingowego i lektora Benjamina Lewandowskiego oraz uczestnika "Bitwy na Głosy" Piotra Zubka.
     Wszystkie piosenki to proste teksty o optymistycznej wymowie. Wiele z nich w interesujących gitarowych aranżacjach autorstwa Roberta Jansona. Ponieważ płyta miała premierę pod koniec 2011 r. jako ostatni zamieszczono na niej utwór o tematyce świątecznej "Święta to czas niespodzianek".

Lista utworów:

1     Gwiazdą pragnę być (Justyna Bojczuk, Magda Kusa, Daria Druzgała)
2     Spełniają się marzenia (Justyna Bojczuk, Daria Druzgała)
3     Niech nas świat zobaczy (Benek Lewandowski, Mateusz Narloch, Milosz Konkel)
4     Biegnijmy na spacer (Magda Kusa, Daria Druzgała)
5     Wesoła zabawa (Benek Lewandowski, Daria Druzgała)
6     Psia miłość (Piotr Zubek)
7     Wycieczka do lasu (Benek Lewandowski, Daria Druzgała)

8     Pojedziemy na wycieczkę (Justyna Bojczuk, Maciek Dybowski, Daria Druzgała)
9     W przyjaźni tkwi siła (Benek Lewandowski, Mateusz Narloch, Viktor Martin)
10   Śmiech uleczy cię (Justyna Bojczuk, Daria Druzgała)
11   Doktor Małs to ja! (Piotr Zubek)

12   Dzielna mysz (Justyna Bojczuk, Daria Druzgała)
13   Święta to czas niespodzianek (Justyna Bojczuk, Piotr Zubek, Daria Druzgała)

Jeans Boys - "Zamri! Otomri!" 2013

opublikowane: 1 wrz 2013, 13:13 przez c.gontkiewicz@gmail.com   [ zaktualizowane 12 sty 2014, 14:53 ]

okładka CD Jeans Boys Zamri! Otomri! 2013

Джинсовые Мальчики Jeans Boys
     Jeans Boys (Джинсовые Мальчики) to duet założony przez dwójkę młodych muzyków - Vlada (Влад) i Miszkę (Мишка). Chłopcy poznali się podczas gry w internecie. Posługiwali się nickami Karalla i Mishgun. Kiedy zaczęli ze sobą pisać, okazało się, że pochodzą z tego samego rocznika i mieszkają w sąsiadujących ze sobą dzielnicach Moskwy. Umówili się więc na jazdę na rolkach w Ogólnorosyjskim Centrum Wystawowym. Obaj czuli się nieco zażenowani tym, że uczą się w szkołach muzycznych - Vlad w klasie akordeonu, a Miszka na fortepianie, więc w ogóle się do tego przed sobą nie przyznali. Fakt ten wyszedł na jaw, kiedy na rozmowie spotkali się ich rodzice. Wtedy zdecydowali się rozpocząć pełen energii projekt muzyczny Dżinsowyje Malcziki. Przyjęli również hasło "Z nami nie będzie samotnie!" (С нами не будет одиноко!).
     Debiutancka płyta Jeans Boys "Замри! Отомри!" została przygotowana głównie z myślą o najmłodszych. Słychać na niej inspiracje słynną rosyjską grupą dziecięcą Street Magic. Wszystkie piosenki utrzymano w stylistyce dyskotekowej ze świetnymi tanecznymi miksami.
     Chłopcy śpiewają między innymi o wakacjach, zabawie z kolegami i urodzinach. Jednym z najciekawszych utworów, oprócz fantastycznego "Zamri! Otomri!" jest "Hi, Jeans Boys!", w którym pomieszano angielski, rosyjski i kilka innych języków. Na przełomie 2013 i 2014 r. ich teledysk odnotował milion wyświetleń. W styczniu 2014 r. nastąpiła zmiana w zespole. Miszkę zastąpił równolatek Andrew.

1      Джинсовые мальчики
2      Чудеса (feat. Sonia Dalia)
3      Замри! Отомри! (club edit)
4      Крутой (Putinkrutin)
5      Гулять!
6      Бабайка
7      Кап-кап-кап
8      Монтана
9      Секрет
10    Лучик (feat. Sonia Dalia)
11    С днем рождения
12    Hi, Jeans Boys!
13    Замри! Отомри!
14    Замри! Отомри! (karaoke)
15    Чудеса (karaoke)

chłopcy śpiewają - zespół Jeans Boys podczas koncertu

Poppys - "Non, rien n'a changé" 1996

opublikowane: 9 cze 2013, 12:39 przez c.gontkiewicz@gmail.com

Historia zespołu:

     Les Poppys to legendarna chłopięca grupa wokalna działająca we Francji w latach 1970 - 1977. Do dziś jest ona źródłem inspiracji dla szeregu naśladowców i kontynuatorów, którzy odwołują się do jej dziedzictwa (np. TempoKids). Jednocześnie zespół jest obecnie nieco zapomniany - ceniony i słuchany głównie przez grono wiernych wielbicieli.
     Les Poppys nigdy nie był oddzielnym zespołem, ale wydzieloną częścią chóru chłopięcego znanego jako Petits chanteurs d'Asnières en Île-de-France. Początki tego chóru sięgają 1946 r., kiedy to Jean Amoureux podczas letniego obozu założył swój pierwszy chór chłopięcy - L'Alauda. W 1947 r. działał pod nazwą Patronage of Gresillons, a rok później jako Les Rossignols de Saint-Jean. W pierwszych latach chórzyści nosili stroje podobne do harcerskich mundurów. Chór szybko wypracował własny styl - wyrazisty, żywy i rytmiczny. Pierwszy występ chóru Jeana Amoureux w telewizji odbył się w 1951 r. Na początku lat 70-tych znany producent muzyczny Eddy Barclay wpadł na pomysł stworzenia chóru dziecięcego, który wykonywałby współczesną muzykę pop. Zdecydował się nawiązać współpracę z Jeanem Amoureux.
     Pod koniec roku 1970 spośród 40 - 50 członków chóru do nowego projektu wybrano siedemnastu chłopców w wieku 10 do 14 lat. Głównym solistą zespołu został jeden z najstarszych śpiewaków - Bruno Polius-Victoire. Grupa zaczęła działać jako Les Poppys. Teksty zespołu nawiązywały do braterstwa, miłości i pokoju, a także miały wydźwięk antywojenny, co dobrze oddawało ducha czasów (sprzeciw wobec wojny w Wietnamie oraz ruch dzieci-kwiatów).
     Pierwszy singiel wydano w październiku 1970 r. Szybko uzyskał on popularność nie tylko we Francji, ale też w krajach Beneluksu. W ciągu siedmiu lat wydano dwadzieścia singli i cztery pełne albumy. Łączny nakład płyt wydanych przez Les Poppys wyniósł prawdopodobnie ok. 4 miliony egzemplarzy.
     Pod koniec lat 70-tych grupa straciła na popularności. Jej założyciel wciąż działał prowadząc nowe projekty Abbacadabra i NewPopies oraz Mercredi Libre oraz organizując coroczną galę w mieście Asnières-sur-Seine. Jean Amoureux odszedł 2 września 2009 r w wieku 84 lat.

O płycie:

okładka płyty CD Petits chanteurs d'Asnières en Île-de-France Les Poppys Non, rien n'a changé 1996

     "Non, rien n'a changé" to kompilacja utworów Les Poppys w oryginalnych wykonaniach z lat 70-tych. Zostały one wybrane i ułożone w kolejności przez samego Jeana Amoureux. Zapraszam do posłuchania fragmentu utworu Les Poppys "Chasseurs d'arc en ciel":

1      Noël 70 (1970)
2      Isabelle, je t'aime (1970)
3      Chasseurs d'arc en ciel (1973)
4      La vie c'est si joli (1972)
5      Il faut une fleur pour faire le monde (1976)
6      An American Trilogy (1972)
7      Non, non rien n'a changé (1971)
8      Non je ne veux pas faire la guerre (1970)
9      La Berceuse
10    Glory Halleluiah (1974)
11    Les arbres (1972)
12    Un coeur tout neuf (1974)
13    Let The Sunshine In (1971)

Les Poppys


Les Poppys z okresu 1970 - 1977 na płytach CD:
Wydano trzy kompilacje na których utwory w dużej mierze powtarzają się:

1996 - "Non, rien n'a changé"
1998 - "Les Années Barclay"
1999 - "Poppys Master Série"

1-10 of 24