Muzyka‎ > ‎Muzyka popularna‎ > ‎Młodzi piosenkarze‎ > ‎Albumy solowe‎ > ‎

Carlos Sellés - "Carlitos" 1972

opublikowane: 31 sie 2014, 05:52 przez c.gontkiewicz@gmail.com   [ zaktualizowane 31 sie 2014, 06:05 ]
Carlos Selles Carlitos 1972 LP

     Carlitos urodził się ok. 1967 r. jako syn hiszpańskiego kompozytora i muzyka Mario Sellésa. Początkowo wszystkie utwory pisał dla niego ojciec, który był również jego managerem i producentem. Jego pierwsze single, które nagrał w wieku ok. 4 lat, okazały się ogromnym sukcesem. Dały mu także tytuł jednego z najmłodszych piosenkarzy dziecięcych na świecie.
     Po wydaniu serii singli pod koniec 1972 r. ukazała się pierwsza długogrająca płyta Carlitosa. Zebrano na niej wszystkie wcześniejsze utwory chłopca oraz kilka nowych. Dwa lata później wydano drugi długogrający album "Canciones entre amigos". Zawierał on nowe aranżacje znanych latynoskich przebojów z lat 70-tych.
     Krótko po nagraniu drugiego albumu Carlitos wyjechał do Ameryki Południowej, gdzie wziął udział w trasie koncertowej w której śpiewał jako support dla słynnego dziecięcego zespołu La Pandilla. Znaczącym wydarzeniem w jego karierze był także udział w filmie "El mejor regalo" z 1975 r., którego ścieżka dźwiękowa zawierała aż cztery jego piosenki: "Negrito", "Al salir el sol", "Walt Disney" i "Me gusta el verano". W tym czasie chłopiec podpisał kontrakt z producentem Benito Perojo na trzy kolejne filmy, ale śmierć producenta spowodowała jego anulowanie. Chłopiec kontynuował karierę aż do wieku kilkunastu lat, a w latach 80-tych powrócił jako dorosły wokalista pod swoim prawdziwym nazwiskiem Carlos Sellés.

Lista utworów:

1       Walt Disney
2       El sheriff
3       Negrito
4       Juguetes a belen
5       Yo quiero mucho a mi mamá
6       Una tarde en el zoo
7       Angelina
8       Mi Grillo
9       Balo la lona del circo
10     Vamos a jugar
11     Me gusta el verano
12     Buenas noches

Dyskografia Carlosa Sellésa

1971 - Juguetes a belen / Vamos a jugar (singiel)
1972 - Una tarde en el zoo / Walt Disney (singiel)
1972 - Yo quiero mucho a mi mamá / El sheriff (singiel)
1972 - Carlitos (LP)
1973 - Los titeres / Mi hermano (singiel)
1974 - Canciones entre amigos (LP)

Filmografia

1975 - El mejor regalo reż. Javier Aguirre

Carlos Selles El Mejor Regalo 1975 Carlos Selles El Mejor Regalo 1975
Carlos Selles El Mejor Regalo 1975 Carlos Selles El Mejor Regalo 1975