Muzyka‎ > ‎Muzyka popularna‎ > ‎Młodzi piosenkarze‎ > ‎

Albumy solowe


Gianpaolo Risi - "E Canterò" 2017

opublikowane: 16 wrz 2018, 13:17 przez c.gontkiewicz@gmail.com   [ zaktualizowane 16 wrz 2018, 13:49 ]

Gianpeolo Risi E Cantero 2017

     Gianpaolo Risi urodził się w regionie Katania w gorącej skąpanej słońcem Sycylii. Jego wujek, Alessandro Risi, to znany wykonawca muzyki tanecznej, mieszkanki muzyki disco i pop, doskonałej do zabawy na licznych imprezach po letnim plażowaniu. Chłopiec wystąpił w duecie z wujkiem na jego płycie "Passione pura" w utworze "Musica e parole" wydanej przez MeaSound. W grudniu 2017 roku nakładem tej samej wytwórni ukazała się solowa płyta chłopca - E Canterò. Gianpaolo nie jest pierwszym tak młodym wykonawcą we włoskiej muzyce rozrywkowej. Podobną sławę zyskał też między innymi Daniele Marino, który wydał swój debiutancki album "Primo emozioni" w 2015 roku w wydawnictwie muzycznym o podobnym profilu - Seamusica.
     Jak na Sycylijczyka przystało Gianpaolo często pozuje na plaży w okolicznych kurortach i występuje w miejscowych klubach i na imprezach. Chłopiec ma też ukochanego pieska, który wabi się Pecky. Poza tym, że chce zostać sławnym piosenkarzem, spędza też sporo czasu na nauce w szkole. Poniżej jego najnowsze video:


Płyta "E Canterò" dostępna jest w postaci plików do zakupu i w serwisach streamingowych. Zawiera nie tylko piosenki o miłości, ale też takie utwory jak "Mamma" i "Occhi di bambina", czyli "Oczy dziecka". Cały album jest różnorodny, świetnie zaśpiewany i pełen energii. Jest na tyle sympatyczny, że najlepiej się go słucha zapętlając utwory w nieskończoność.


Gianpaolo RisiGianpaolo RisiGianpaolo RisiGianpaolo Risi

Mason Ramsey - "Famous EP" 2018

opublikowane: 4 sie 2018, 15:24 przez c.gontkiewicz@gmail.com   [ zaktualizowane 4 sie 2018, 15:51 ]

Mason Ramsey Famous EP 2018

     Mason Ramsey urodził się 16 listopada 2006 r. w maleńkiej miejscowości Golconda położonej w pobliżu rzeki Ohio w stanie Illinois. Wychowywał się bez wszechobecnego internetu, pod czuła opieką dziadków. Miejscowość w której spędził wczesne dzieciństwo była prawdziwą kapsułą czasu - brak stałego łącza internetowego, ale za to dziesiątki nagrań muzyki country, pochodzącej często sprzed czterdziestu a nawet pięćdziesięciu lat.
     Dziadkowie Masona organizowali grille, na których stałym punktem programu było karaoke. Chłopiec szkolił więc swoje umiejętności od najmłodszych lat. Jego muzycznymi idolami są Hank Williams, Elvis Presley, Buddy Holly i Randy Travis. Spośród nowszych wykonawców słucha też utworów Blake'a Sheltona, Keitha Urbana czy Eda Sheerana.


Mason Ramsey młody piosenkarz śpiewa
     Jedenastoletni śpiewak zdobył natychmiastową sławę, kiedy ktoś nagrał i zamieścił w internecie jego wykonanie "Lovesick Blues". Wideo znane jako "Walmart yodeling kid" w kwietniu 2018 roku stało się viralem - do chwili obecnej zostało obejrzane ponad 55 milionów razy, było też na dziesiątki sposobów przerabiane i udostępniane na nowo. Niespodziewana sława, jaką zdobył, umożliwiła mu podpisanie kontraktu z wytwórnią płytową. Zaskakująco młody wiek, w jakim zdobył rozgłos, skłoniły media do porównania go do innymi młodziutkimi weteranami gatunku: Billym Gillmanem i Hunterem Hayesem (Through My Eyes, Make a Wish).
     20 lipca 2018 r. nakładem Atlantic, jednej z czołowych amerykańskich wytwórni płytowych, ukazał się składający się z 6 utworów album "Famous EP". Płyta dostępna jest wyłącznie w streamingu, a także jako cyfrowe pliki do pobrania na większości platform (wersję mp3 można kupić na stronach Empik.pl, wersję lossless m.in. na Supraphonline). Tytułowy utwór "Famous" zadebiutował na liście Hot Country Songs magazynu Billboard na wysokiej 4 pozycji. Został też ściągnięty ponad 19 tysięcy razy, a wysłuchamy więcej niż 10 milionów razy!
     Głos chłopca, niepoddany żadnym modyfikacjom, przepuszczony został jedynie przez filtr nadający mu oldstylowe brzmienie (przyjemnie trzeszczący w tyle winyl). Zdecydownie jedna z najbardziej zaskakujących i najlepszych płyt roku!



Ozjasz Sadok - "Shomer Yisrael" 2014

opublikowane: 14 maj 2016, 08:29 przez c.gontkiewicz@gmail.com   [ zaktualizowane 14 maj 2016, 08:29 ]

Uziya Tzadok Shomer Yisrael 2014

     Ozjasz Sadok (עוזיה צדוק) urodził się ok. 2002 r. w założonym w latach 90-tych osiedlu żydowskim Avnei Hefez. W 2015 roku zwyciężył w trzecim sezonie Szkoły Muzycznej (בית ספר למוסיקה), telewizyjnego talent show dla dzieci w wieku od 8 do 14 lat.
     "Shomer Yisrael" to debiutancki album Uzjasza wydany w 2014 r. przed F.D.D., firmę produkcyjną odpowiedzialną za nagrania m.inYeshiva Boys Choir, Yonatana Shainfelda i Kinderlach.
     Ozjasz, reklamowany jako nowe cudowne dziecko żydowskiej sceny muzycznej, zachwyca nie tylko niezwykłym głosem, ale też uroczą aparycją.

     W poniższym klipie Ozjasz Sadok wraz z formacją Kinderlach:

Lista utworów:

1      Yerushalaim
2      Tzadok Mabruk
3      Shomer Israel
4      Halaila Kan Lismoach
5      Ata Lo Levad
6      Hakol Ze Letova
7      Ima
8      Nekuda Shel Or
9      Kochav Meir
10    Hasimcha
11    Ner Leragli

Cristian Castro - "Gallito Feliz" 2004

opublikowane: 10 lut 2016, 12:04 przez c.gontkiewicz@gmail.com   [ zaktualizowane 10 lut 2016, 12:09 ]

Cristian Castro Gallito Feliz 2004

     Cristian Sáenz Castro urodził się 8 grudnia 1974 roku w Meksyku. Jego rodzice to piosenkarka i aktorka Veronica Castro i komik Manuel "El Loco" Valdés. Z pomocą ojca, cioci Beatriz i babci zaczął Kristian Cristian Castrostawiać pierwsze kroki w show biznesie w bardzo młodym wieku wykonując swój pierwszy przebój - "Gallito Feliz", miał także własny program w radio "La Hora de Cristian".
     W wieku 7 lat wystąpił w telenoweli "El Derecho de Nacer" jako główny bohater Alberto w młodości. W wieku 10 lat spróbował swoich sił w 3 edycji festiwalu piosenki dla dzieci i młodzieży Juguemos a Cantar, ale nie przeszedł do finału. W 1992 wydał swój pierwszy album jako dorosły wykonawca, jego piosenki stały się hitem dyskotek i początkiem błyskotliwej kariery, dzięki której dziś jest jednym z najbardziej znanych meksykańskich piosenkarzy.
     Pierwsze nagranie Cristana to album pod tytułem "Kristian y sus Pollitas" z 1982 r. Płyta została wydana powtórnie na CD w 2004 r. Zawiera 10 utworów, których głównym tematem jest przyjście na świat Tohuí 21 lipca 1981 r. Tohuí to pierwsza panda urodzona w ogrodzie zoologicznym poza jej naturalnym środowiskiem, czyli Chinami. Zwierzątko stało się narodową atrakcją w Meksyku w latach osiemdziesiątych.

Lista utworów:

1      Gallito feliz
2      El juego de la botella
3      Ni fu, ni fa
4      El espacio Sideral
5      Tohuí
6      La bomba del panda
7      Estudiar
8      La niña de al lado
9      El bolerito
10    Pepe panda

Flavio Rizzello - "My Favorites" 2015

opublikowane: 17 sty 2016, 17:30 przez c.gontkiewicz@gmail.com   [ zaktualizowane 21 sty 2016, 15:32 ]

Flavio Rizzello My Favorites 2015

     Jedenastoletni Flavio Rizzello mieszka w Thalwil w kantonie Zurych w Szwajcarii. Ojciec chłopca pochodzi z Apulii w południowych Włoszech, w 
Szwajcarii przebywa od dwudziestu pięciu lat, gdzie zajmuje się malowaniem. Jego matka to specjalistka od administracji w biznesie. Flavio ma też piętnastoletnią siostrę Simonę. Chłopiec uwielbia nie tylko śpiewać, ale też tańczyć, gotować i grać w tenisa. (na zdjęciu po prawej Flavio ze swoim misiem Robbym i suczką Licią)
     W 2015 za namową nauczyciela zgłosił się do uczestnictwa w programie "Die grössten Schweizer Talente" (Największy szwajcarski talent, odpowiednik brytyjskiego Britain’s Got Talent). Nie tylko udało mu się zakwalifikować- przeszedł wszystkie etapy konkursu i został zwycięzcą zeszłorocznej edycji programu.
     Na swojej debiutanckiej płycie zatytułowanej "My Favorites" śpiewa przeboje swoich ulubionych wykonawców: Amy Winehouse, Adele, Beyoncé, Christiny Perri i Conchity Wurst.

Lista utworów:

1       Black Heart
2       Halo
3       Wings
4       Rise Like a Phoenix
5       In the End
6       Jar of Hearts
7       I Take It All
8       We Don't Have to Take Our Clothes Off
9       The Scientist
10    All I Want For Christmas Is You


Isaak Presley - "The Magic of Christmas" 2015

opublikowane: 26 gru 2015, 07:45 przez c.gontkiewicz@gmail.com   [ zaktualizowane 16 sty 2016, 16:19 ]

Isaak Presley The Magic of Christmas 2015

     Isaak Presley, urodzony ok. 2002 r. to amerykański aktor o latynoskim pochodzeniu. W roku 2015 wystąpił m.in. w "A History of Radness" wraz z Daltonem Cyrem oraz w licznych epizodach w serialach Fox i Netflix. Obecnie jako trzynastolatek bierze udział w zdjęciach do nowego serialu komediowego Disney Channel "Stuck in the Middle" o byciu średnim dzieckiem w dużej latynoamerykańskiej rodzinie.
     Wg jego oficjalnej strony Isaak Presley jest przede wszystkim muzykiem. Od 9 roku życia nie tylko śpiewa, ale także pisze piosenki po angielsku i hiszpańsku. Jego pierwszy singiel "Cowboys Are Real Men" wydany w 2011 roku jest dostępny także w formie klipu na YouTubie:


     Drugim singlem chłopca był utwór "You're My Friend" wydany w sierpniu 2011 r. przez Signal Ranch. Dopiero po niemal 4 latach ukazał się nowy album młodego artysty "The Magic of Christmas". To w zasadzie mini-album - trwa niecałe pół godziny, ale skrzy się humorem i jest przepełniony świąteczną atmosferą. Pośród poruszanych przez chłopca tematów jest oczekiwanie na gwiazdkę, bożonarodzeniowe zabawy, a nawet jak to jest być wśród elfów pomocnikiem Świętego Mikołaja. Piosenki i teksty, co dzisiaj w dobie wszechobecnych coverów jest wyjątkową rzadkością, zostały przez Isaaka napisane specjalnie z myślą o albumie.

Lista utworów:

1     The North Pole
2     I Wonder (feat. BJ Smith)
3     The Elf Bounce (feat. BJ Smith)
4     My Name Is Santa Claus (feat. Luis Del Villar)
5     Shout It out (feat. BJ Smith & Madison Grafft)
6     Diciembre (feat. Luis Del Villar)
7     The Magic of Christmas (feat. BJ Smith)
8     Happy Holidays
9     Mistletoe Tree (feat. Madison Grafft)
10   Cowboy Christmas

Gerardito Fernández - "Sangre De Charro" 1997

opublikowane: 3 sie 2015, 00:47 przez c.gontkiewicz@gmail.com   [ zaktualizowane 11 paź 2015, 07:32 ]

Gerardito Fernandez Sangre De Charro 1998

     Gerardo Fernández urodził się w Meksyku i jest przyrodnim bratem byłej dziecięcej gwiazdy, a obecnie latynoskiego piosenkarza Pedro Fernándeza. Gerardo zadebiutował w 1995 r. w wieku około ośmiu lat albumem "La Niña Popis". Po wydanym przez niezależną wytwórnię w 1997 r. drugim albumie "Sangre De Charro" w 1998 r. ukazał się jego trzeci album "El Consentido". Płyta ta była jednocześnie debiutem młodego piosenkarza w ramach dużej wytwórni EMI México. Na uwagę zasługują także jego dwa późniejsze albumy "Rueditas De Amor" z 1998 i "Amor de Chiquillo" z 1999 r.
     Gerardo podobnie jak jego starszy brat śpiewa w tradycyjnym stylu ranchera charakterystycznym dla ludowej kultury Meksyku. Muzyka ta wyróżnia się romantyczną tematyką tekstów i wyjątkowym zaangażowaniem młodego śpiewaka.

Lista utworów:

1      Lamento De Un Hijo
2      La Pulguita
3      Avisale A Tu Mama
4      La Mas Preciosa
5      Alma De Niño
6      Le Falta Un Clavo A Mi Cruz
7      Sangre De Charro
8      Chiquillo
9      Artista De Rancho
10    Chatito Pero Las Huelo
11    A Cuidar Al Viejo
12    El Regalo

DyskografiGerardito Fernández:

1995 - La Niña Popis
1997 - Sangre De Charro
1998 - El Consentido
1998 - Rueditas De Amor
1999 - Amor de Chiquillo

Little Jimmy Osmond - "Killer Joe / Little Arrows" 1972 1975

opublikowane: 8 lut 2015, 10:03 przez c.gontkiewicz@gmail.com   [ zaktualizowane 8 cze 2015, 07:05 ]

Little Jimmy Osmond Killer Joe Little Arrows

     Jimmy Osmond urodził się 16 kwietnia 1963 r. w Canoga Park w stanie California USA jako dziewiąte dziecko mormońskiej rodziny George'a i Olive Osmondów. Jego bracia Alan Ralph, Melvin Wayne, Merrill Davis i Jay Wesley będący wtedy w wieku od 8 do 14 lat tworzyli rodzinny zespół wokalny The Osmond Brothers. W latach 60-tych występowali oni w programie rozrywkowym "The Andy Williams Show", prawdziwą sławę zyskali jednak dopiero w latach 70-tych, kiedy dołączyło do nich młodsze rodzeństwo Donny i Jimmy oraz ich siostra Marie.
     Jimmy po raz pierwszy wystąpił z braćmi w 1966 r., czyli w wieku zaledwie 3 lat. Od tego momentu zaczął brać aktywny udział zarówno w koncertach jak i w sesjach nagraniowych zespołu. W roku 1970, wieku 7 lat, Jimmy wraz z braćmi (jako nowy zespół The Osmonds) wkroczył na rynek japoński. Solowy singiel chłopca zatytułowany "My Little Darling" (śpiewany po japońsku) wydany w kwietniu 1970 r. osiągnął nakład miliona egzemplarzy. Ze względu na swoje osiągnięcia malec był nawet w kraju kwitnącej wiśni nominowany do tytułu najlepszego męskiego wokalisty roku 1970.
     Zaskakujące jest to, że w USA początkowo kariera chłopca rozwijała się wolno. Kilka jego pierwszych singli z lat 1970 - 1971 przeszło prawie całkowicie bez echa. Dopiero wydany 9 marca 1972 r. "Mother of Mine" / "Long Haired Lover from Liverpool" przez 10 tygodni utrzymał się na liście przebojów US Top 100, niemal momentalnie czyniąc z dziewięcioletniego wówczas Jimmy'ego idola młodzieży.
     Pierwszy album solowy Jimmy'ego "Killer Joe" nagrano w kwietniu i maju 1972 r. Zawiera on mieszankę staroświeckich przebojów z połowy lat 60-tych, delikatnego Rock'&'Roll i romantycznych ballad. "Killer Joe" na tyle spodobał się słuchaczom, że w 1973 r. wydawca zdecydował się na jego reedycję w Wielkiej Brytanii. Premiera drugiego solowego albumu Jimmy'ego "Little Arrows" była o kilka lat opóźniona i zwiastowa już powolny schyłek kariery przebojowego rodzeństwa Osmond.
     Obalbumy doczekały się nowego wydania na cyfrowym nośniku dopiero w 2009 r. nakładem brytyjskiego wydawnictwa Cherry Red Records:

Lista utworów:

1  Killer Joe
2  Little Girls are Fun
3  My Girl
4  Mama'd Know What to Do
5      (Let Me Be Your) Teddy Bear
6  Long Haired Lover from Liverpool
7  If My Dad Were President
8  Tweedle Dee
9  Mother of Mine
10  Rubber Ball

11  Little Arrows
12  I'm Gonna Knock on Your Door
13  Day O
14  Tic Tac Toe
15  Keep Your Eye on the Girlie You Love
16  The Good Old Bad Old Days
17  Angry
18  Purple People Eater
19  Don't You Remember
20  Good Ole Mammy Song

Rick Segall - "Ricky Segall and The Segalls" 1973

opublikowane: 22 gru 2014, 06:31 przez c.gontkiewicz@gmail.com   [ zaktualizowane 22 gru 2014, 06:32 ]

Ricky Segall And The Segalls

     Richard Robert Segall urodził się 10 marca 1969 na Long Island w Plainview w stanie Nowy Jork. Zaczął śpiewać w wieku zaledwie 3 lat występując w lokalnych klubach nocnych wraz z rodzicami, który zawodowo zajmowali się muzyką. W 1973 r. rodzice Ricky'ego wyjechali do Nashville, żeby nagrać swoje kawałki. Jedno z powstałych nagrań trafiło do Renée Valente z Columbia Pictures, która zdecydowała o włączeniu chłopca do obsady czwartego sezonu popularnego muzycznego sitcomu "The Partridge Family".
     Czteroletni chłopczyk grał małego sąsiada rodziny Partridge'ów Ricky'ego Stevensa. W każdym odcinku śpiewał jedną piosenkę. Zgodnie z kontraktem za skomponowanie piosenek odpowiadał ojciec Ricky'ego. Niestety pomysł nie wypalił, a chłopczyk stał się najbardziej krytykowaną postacią serialu. Najbardziej oddani fani serialu po jego zdjęciu z anteny mieli do Ricky'ego pretensje. Twórcy "The Partridge Family" już w połowie sezonu zorientowali się, że Ricky nie pasuje do serialu i większość widzów jest zirytowana jego występami, więc podziękowali mu za współpracę. Mimo to Rick Segall z drobnymi przerwami do dzisiaj kontynuuje karierę w show biznesie.
     10 najlepszych piosenek, które Ricky zaśpiewał w serialu trafiły na płytę LP zatytułowaną "Ricky Segall and The Segalls". Cieszyła się ona tak małą popularnością, że do dzisiaj można kupić fabrycznie zapakowane egzemplarze, ale zdecydowanie warto jej posłuchać ze względu na talent czteroletniego wykonawcy.

Lista utworów:

1     Say, Hey, Willie
2     Just Loving You
3     Mr. President
4     Bicycle Song
5     When I Grow Up
6     What Kind Of Noise Do You Make
7     Sooner or Later
8     What Would You Like To Be
9     All I Want To Ask Santa Claus
10   A Little Bit Of Love


Huw Edward Jones - "Clir yw’r Lleisiau" 1985

opublikowane: 11 lis 2014, 08:11 przez c.gontkiewicz@gmail.com   [ zaktualizowane 11 lis 2014, 08:12 ]

Huw Edward Jones Clir yw'r lleisiau 1985

     Huw Edward Jones urodził się w północnej Walii ok. 1974 r. Zaczął śpiewać w wieku 4 lat i przez
Huw Edward Jones 1985
następne siedem lat wielokrotnie uczestniczył w walijskich festiwalach literatury i piosenki Eisteddfod, na których odnosił liczne sukcesy. Ważnym wydarzeniem w jego dziecięcej karierze był również występ w słynnej londyńskiej sali koncertowej Royal Albert Hall.
     Debiutanckim nagraniem Huw Edwarda Jonesa jest singiel "O 'Steddfod i 'Steddfod" z 1984 r., który nagrał w duecie z Caryl Parry Jones w wieku 10 lat. Rok później nakładem wytwórni Sain Records ukazał się jego długogrający solowy album zatytułowany "Clir yw’r Lleisiau", czyli "Czysty głos". Ukazał się on w dwóch wersjach - jako płyta winylowa i kaseta magnetofonowa.
     Huw Edward Jones ze swobodą i maestrią wykonuje tradycyjne walijskie pieśni wspomagany w niektórych utworach kobiecym chórkiem. Zadziwiające jest to, że chłopiec nie kontynuował kariery i jego nagrania pozostają dziś, zupełnie niesłusznie, muzycznymi ciekawostkami znanymi tylko garstce zainteresowanych.

Lista utworów:

1     Ffenast Bwlch y Nant
2     Sŵn
3     Mari Fach fy Nghariad
4     Gweddi Plentyn
5     Fy Nghi Bach i
6     Bugeilio’r gwenith gwyn
7     Byd o Freuddwyd
8.    Y Tri Gŵr Doeth
9     Guto Ffowc
10   Harddach Wyt na’r Rhosyn Gwyn
11   Teganau
12   Penfelen
13   Bwmba
14   Clir yw’r Lleisiau

1-10 of 76