Muzyka‎ > ‎Libera‎ > ‎Albumy Libery‎ > ‎

St. Philips Choir - "Sing For Ever" 1988

opublikowane: 22 cze 2013, 04:01 przez c.gontkiewicz@gmail.com   [ zaktualizowane 3 lis 2013, 12:47 ]
St. Philips Choir Sing For Ever 1988 CD cover okładka płyta Angel Voices Libera

     Pierwszy album Libery "Sing For Ever" został wydany w 1988 r. nakładem BBC Enterprises na trzech rodzajach nośników - kasetach magnetofonowych, płytach winylowych i CD. Poprzedziły go dwa single. Pierwszy z 1987 r. zawierał utwory "Sing For Ever" i "Light the Candles". Drugi z 1988 r. nową aranżację pieśni mnichów z Taizé "Adoramus Te" i piosenkę "San Damiano", którą chór wykonał razem z brytyjskim wokalistą Salem Solo w 1984 r. Utwory z pierwszego singla zostały włączone do albumu. Sesja nagraniowa do "Sing For Ever" miała miejsce prawdopodobnie w 1987 r.
     Informacja na okładce głosi, że chłopcy pochodzą ze szkół w Croydon, mieście należącym do aglomeracji Londynu. Mają od 8 do 13 lat. Nie tylko usługują do mszy w Kościele św. Filipa w Norbury, ale też koncertują, występują w programach telewizyjnych i nagrywają partie wokalne do teledysków i musicali.
     Chór w parafii w Norbury istniał co najmniej od stu lat. Zmiany nadeszły, kiedy dyrygentem w 1970 r. został zaledwie osiemnastoletni były chórzysta Robert Gordon Prizeman. Wpadł on na pomysł, żeby nieco uwspółcześnić tradycyjną muzykę chóralną, poprzez dodanie do niej elementów popularnych. Dzięki swojemu talentowi organizacyjnemu i kompozytorskiemu już na przełomie lat 70-tych i 80-tych utorował chórzystom drogę do studiów nagraniowych i telewizyjnych. Wkrótce przyszły pierwsze sukcesy. Dwunastoletni Andrew Hopkins w 1981 r. uzyskał tytuł chórzysty roku (Rediffusion Choirboy of the Year) a w 1982 r. jednym z finalistów tego konkursu był inny solista chóru Vincent Penfold. W latach 80-tych chór występował w programach BBC takich jak "Top of the Pops", "Wogan", "Val Doonican Show", "Blue Peter" i "Rock Gospel Show".
     "Sing For Ever" zdradza wszelkie cechy "stylu Libery". Utwory są różnorodne, często mają wyrazisty rytm i elektroniczne podkłady muzyczne. Jednocześnie wykonywane są w uduchowiony sposób oraz z odrobiną melancholii.

1      Morning Has Broken (solo: Jaymi Bandtock)
2      Sing The Story (solo: Jonathan Arthey)
3      Deep Peace (A Gaelic Blessing) (solo: Jaymi Bandtock)
4      San Damiano (solo: Jaymi Bandtock)
5      The Lord Is My Shepherd (solo: Ian Grimley - tenor)
6      Footprints (solo: Jaymi Bandtock)
7      All Through The Night (solo: Sam Harper)
8      Sing For Ever (solo: Jaymi Bandtock i Sam Harper)
9      I Have A Dream (solo: Jaymi Bandtock)
10    Pie Jesu
11    For The Beauty Of The Earth
12    Panis Angelicus (solo: Sam Harper i Jaymi Bandtock)
13    Light The Candles (Gareth Lowman i Matthew Arthey)
14    Be Still My Soul

St. Philips Philip's Boys Boy's Boys' Choir chór chłopięcy Libera Angel Voices ok. 1986 1987 1988

Libera - wybrana dyskografia:
(bez singli, składanek i gościnnych występów)

1988 - St. Philips Choir - Sing For Ever
1992 - St. Philips Boy's Choir - Angel Voices
1995 - Libera (remiksy)
1996 - St. Philips Boy's Choir - Angel Voices 2
1997 - St. Philips Boy's Choir - Angel Voices 3
1999 - Libera
2004 - Libera - Free
2005 - Libera - Visions
2007 - Angel Voices - Libera in Concert
2008 - Libera - New Down
2008 - Libera - Eternal
2010 - Libera - Peace