Muzyka‎ > ‎Libera‎ > ‎Albumy Libery‎ > ‎

Libera - "Luminosa" 2001

opublikowane: 2 mar 2012, 00:42 przez c.gontkiewicz@gmail.com   [ zaktualizowane 3 lis 2013, 12:49 ]

     Album "Luminosa" został wydany we wrześniu 2001 r. Towarzyszyła mu kampania reklamowa, w której chłopcy występowali ubrani w młodzieżowe stroje, w których przypominali bardziej zespół hiphopowy niż chór chłopięcy. W celach reklamowych ukuto też hasło "Pochodzą z podrzędnych ulic południowego Londynu, ale śpiewają jak anioły". W telewizji pojawił się teledysk do utworu "Vespera":

     Płyta "Luminosa" została zdominowana przez dwóję wyjątkowo utalentowanych solistów Stevena Geraghty'ego i Bena Crawleya. Steven urodził się 18 lipca 1987 r. i był członkiem chóru od 7 roku życia. Zaczął śpiewać solówki już w wieku 10 lat na albumie "Angel Voices 3". Ben Crawley urodził się 7 września 1987 r. Obaj podczas nagrań mieli ok. 13 lat. 
     Oprócz Stevena i Bena solo zaśpiewali także Sam Coates i Simon Beston. W sesjach zdjęciowych (i prawdopodobnie w nagraniach również) wzięli udział chórzyści Raoul Neumann, George Tarleton, Jake Shortall, Robert Ogilvie, Joseph Sanders-Wilde, Alasdair Gordon, Simon Lewis, Anthony Chadney, Joe Platt, Matthew Horsewood i Chris Robson.

1      Vespera (solo: Steven Geraghty)
2      Ave Maria (oparty na "Ave Maria" Cacciniego) (solo: Steven Geraghty)
3      Lacrymosa (oparty na "L'Aquarium" Camille Saint-Saëns) (solo: Ben Crawley)
4      Sacris Solemnis (oparty na 7 Symfonii Beethovena)
5      Attendite (solo: Ben Crawley)
6      Gaudete (solo: Sam Coates)
7      Silencium
8      Semele (oparty na "Where E'er You Walk" Handela) (solo: Ben Crawley)
9      Luminosa (oparty na "Clair de Lune" Debussy'ego) (solo: Ben Crawley i Steven Geraghty)
10    Stabat (solo: Steven Geraghty)
11    Veni Sancte (solo: Steven Geraghty, Ben Crawley i Simon Beston)
12    Sanctus II (remiks utworu "Sanctus" z albumu "Libera")

Chór chłopięcy Libera na ulicach Londynu - sesja zdjęciowa do albumu Libera - ok. 2000 2001

Libera - wybrana dyskografia:
(bez singli, składanek i gościnnych występów)

1992 - St. Philips Boy's Choir - Angel Voices
1995 - Libera (remiksy)
1996 - St. Philips Boy's Choir - Angel Voices 2
1997 - St. Philips Boy's Choir - Angel Voices 3
1999 - Libera
2001 - Libera - Luminosa
2004 - Libera - Free
2005 - Libera - Visions
2007 - Angel Voices - Libera in Concert
2008 - Libera - New Down
2008 - Libera - Eternal
2010 - Libera - Peace