Muzyka‎ > ‎Libera‎ > ‎Albumy Libery‎ > ‎

Libera - "Libera" 1999

opublikowane: 1 mar 2012, 08:17 przez c.gontkiewicz@gmail.com   [ zaktualizowane 3 lis 2013, 12:48 ]

      Album "Libera" wydano w październiku 1999 r. Przygotowanie go zajęło trzy lata. W 1997 r. zaprezentowano teledysk do utworu "Salva Me". W 1998 r. w programie telewizyjnym BBC "Songs of Praise" miały miejsce pierwsze wykonania co najmniej dwóch innych piosenek: "Sanctus" i "Jubilate". W kwietniu 1999 r. czternastoletni Adam Harris w tym samym programie zaśpiewał solo w utworze "Lux Eterna".
     Atutem płyty "Libera" są świetne aranżacje. Jest to pierwszy album chóru w którym zastosowano wyraźną linię basów w większości utworów. Bardzo ciekawy efekt dało też połączenie elektroniki z głosem najbardziej utalentowanego wokalisty tamtego okresu, którym był Liam O'Kane. Liam urodził się 13 maja 1984 r. Był członkiem chóru od 1992 r. Brał udział w nagraniach do albumów "Angel Voices 2" i "Angel Voices 3" w wieku 11 - 12 lat. Podczas nagrywania albumu "Libera" miał ok. 13 lat i jego głos wkrótce uległ załamaniu. Znaczący udział w powstaniu tego albumu mieli też ok. jedenastoletni Steven Geraghty i jego rówieśnik Alex Baron. Nazwiska pozostałych młodych śpiewaków, którzy wzięli udział w nagraniach, nie są znane.

1      Salva Me (oparty na kanonie Pachelbel'a) (solo: Liam O'Kane)
2      Sanctus
3      Agnus Dei (solo: Liam O'Kane)
4      Libera (solo: Adam Harris)
5      Mysterium (solo: Adam Harris)
6      Jubilate (solo: Liam O'Kane)
7      Beata Lux (solo: Liam O'Kane)
8      Dies Irae (solo: Steven Geraghty)
9      Te Lucis (oparty na kanonie Thomasa Tallisa) (solo: Alex Baron)
10    Sancta (solo: Liam O'Kane)
11    Angelis
12    Lux Aeterna (solo: Adam Harris)

Libera - wybrana dyskografia:
(bez singli, składanek i gościnnych występów)

1992 - St. Philips Boy's Choir - Angel Voices
1995 - Libera (remiksy)
1996 - St. Philips Boy's Choir - Angel Voices 2
1997 - St. Philips Boy's Choir - Angel Voices 3
1999 - Libera
2004 - Libera - Free
2005 - Libera - Visions
2007 - Angel Voices - Libera in Concert
2008 - Libera - New Down
2008 - Libera - Eternal
2010 - Libera - Peace