Muzyka‎ > ‎Libera‎ > ‎

Albumy Libery


Angel Voices - "New Day" 1990

opublikowane: 3 lis 2013, 12:44 przez c.gontkiewicz@gmail.com   [ zaktualizowane 3 lis 2013, 12:45 ]

Angel Voices CD New Day 1990

     Drugi studyjny album Libery ukazał się w 1990 r. nakładem dużej wytwórni BMG Music UK, co oznacza, że dostrzeżono komercyjny potencjał tkwiący w lokalnym kościelnym zespole, jakim był wtedy chór Roberta Prizemana. Okładka przedstawia zdjęcie chóru zlewające się z kolażem ze świeżych liści. Chłopcy są boso i siedzą na skałach ubrani w wygodne niebieskie dresy. Właśnie w takich strojach często występowali w latach 1990 - 1993 w programach telewizji BBC.
     Głównymi solistami biorącymi udział w nagraniach są Gareth Lowman dysponujący delikatnym głosem w randze sopranu i Jaymi Bandtock z głosem o nieco dojrzalszym brzmieniu. W jednym z utworów solistą jest także Robert Chee-a-tow.
     Album "New Day" jest trudno dostępny. Jego przesłuchanie dla osób, które znają dzisiejsze brzmienie Libery, może być niemałym zaskoczeniem. Przede wszystkim niewiele w nim elektronicznych wstawek. Na przykład utwór Orinoco Flow, który znamy z wielu późniejszych wykonań, jest ubogi, choć na swój sposób ciekawy. Większość podkładów wykonywana jest na żywo, dzięki czemu całość nabiera świątecznego klimatu.

1     You are the New Day
2     Orinoco Flow (Sail Away)
3     Pie Jesu (solo: Robert Chee-A-Tow i Gareth Lowman)
4     San Damiano
5     Always There (motyw Howard's Way) (solo: Gareth Lowman)
6     One Voice (solo: Gareth Lowman)
7     Adoramus Te (solo: Jaymi Bandtock)
8     Bright Eyes (solo: Gareth Lowman)
9     Song of Joy
10   Sailing (solo: Gareth Lowman)
11   Amazing Grace
12   One Day

Libera - wybrana dyskografia:
(bez singli, składanek i gościnnych występów)

1990 - Angel Voices - New Day
1992 - St. Philips Boy's Choir - Angel Voices
1995 - Libera (remiksy)
1996 - St. Philips Boy's Choir - Angel Voices 2
1997 - St. Philips Boy's Choir - Angel Voices 3
1999 - Libera
2004 - Libera - Free
2005 - Libera - Visions
2007 - Angel Voices - Libera in Concert
2008 - Libera - New Down
2008 - Libera - Eternal
2010 - Libera - Peace

St. Philips Choir - "Sing For Ever" 1988

opublikowane: 22 cze 2013, 04:01 przez c.gontkiewicz@gmail.com   [ zaktualizowane 3 lis 2013, 12:47 ]

St. Philips Choir Sing For Ever 1988 CD cover okładka płyta Angel Voices Libera

     Pierwszy album Libery "Sing For Ever" został wydany w 1988 r. nakładem BBC Enterprises na trzech rodzajach nośników - kasetach magnetofonowych, płytach winylowych i CD. Poprzedziły go dwa single. Pierwszy z 1987 r. zawierał utwory "Sing For Ever" i "Light the Candles". Drugi z 1988 r. nową aranżację pieśni mnichów z Taizé "Adoramus Te" i piosenkę "San Damiano", którą chór wykonał razem z brytyjskim wokalistą Salem Solo w 1984 r. Utwory z pierwszego singla zostały włączone do albumu. Sesja nagraniowa do "Sing For Ever" miała miejsce prawdopodobnie w 1987 r.
     Informacja na okładce głosi, że chłopcy pochodzą ze szkół w Croydon, mieście należącym do aglomeracji Londynu. Mają od 8 do 13 lat. Nie tylko usługują do mszy w Kościele św. Filipa w Norbury, ale też koncertują, występują w programach telewizyjnych i nagrywają partie wokalne do teledysków i musicali.
     Chór w parafii w Norbury istniał co najmniej od stu lat. Zmiany nadeszły, kiedy dyrygentem w 1970 r. został zaledwie osiemnastoletni były chórzysta Robert Gordon Prizeman. Wpadł on na pomysł, żeby nieco uwspółcześnić tradycyjną muzykę chóralną, poprzez dodanie do niej elementów popularnych. Dzięki swojemu talentowi organizacyjnemu i kompozytorskiemu już na przełomie lat 70-tych i 80-tych utorował chórzystom drogę do studiów nagraniowych i telewizyjnych. Wkrótce przyszły pierwsze sukcesy. Dwunastoletni Andrew Hopkins w 1981 r. uzyskał tytuł chórzysty roku (Rediffusion Choirboy of the Year) a w 1982 r. jednym z finalistów tego konkursu był inny solista chóru Vincent Penfold. W latach 80-tych chór występował w programach BBC takich jak "Top of the Pops", "Wogan", "Val Doonican Show", "Blue Peter" i "Rock Gospel Show".
     "Sing For Ever" zdradza wszelkie cechy "stylu Libery". Utwory są różnorodne, często mają wyrazisty rytm i elektroniczne podkłady muzyczne. Jednocześnie wykonywane są w uduchowiony sposób oraz z odrobiną melancholii.

1      Morning Has Broken (solo: Jaymi Bandtock)
2      Sing The Story (solo: Jonathan Arthey)
3      Deep Peace (A Gaelic Blessing) (solo: Jaymi Bandtock)
4      San Damiano (solo: Jaymi Bandtock)
5      The Lord Is My Shepherd (solo: Ian Grimley - tenor)
6      Footprints (solo: Jaymi Bandtock)
7      All Through The Night (solo: Sam Harper)
8      Sing For Ever (solo: Jaymi Bandtock i Sam Harper)
9      I Have A Dream (solo: Jaymi Bandtock)
10    Pie Jesu
11    For The Beauty Of The Earth
12    Panis Angelicus (solo: Sam Harper i Jaymi Bandtock)
13    Light The Candles (Gareth Lowman i Matthew Arthey)
14    Be Still My Soul

St. Philips Philip's Boys Boy's Boys' Choir chór chłopięcy Libera Angel Voices ok. 1986 1987 1988

Libera - wybrana dyskografia:
(bez singli, składanek i gościnnych występów)

1988 - St. Philips Choir - Sing For Ever
1992 - St. Philips Boy's Choir - Angel Voices
1995 - Libera (remiksy)
1996 - St. Philips Boy's Choir - Angel Voices 2
1997 - St. Philips Boy's Choir - Angel Voices 3
1999 - Libera
2004 - Libera - Free
2005 - Libera - Visions
2007 - Angel Voices - Libera in Concert
2008 - Libera - New Down
2008 - Libera - Eternal
2010 - Libera - Peace

Libera - "Luminosa" 2001

opublikowane: 2 mar 2012, 00:42 przez c.gontkiewicz@gmail.com   [ zaktualizowane 3 lis 2013, 12:49 ]


     Album "Luminosa" został wydany we wrześniu 2001 r. Towarzyszyła mu kampania reklamowa, w której chłopcy występowali ubrani w młodzieżowe stroje, w których przypominali bardziej zespół hiphopowy niż chór chłopięcy. W celach reklamowych ukuto też hasło "Pochodzą z podrzędnych ulic południowego Londynu, ale śpiewają jak anioły". W telewizji pojawił się teledysk do utworu "Vespera":

     Płyta "Luminosa" została zdominowana przez dwóję wyjątkowo utalentowanych solistów Stevena Geraghty'ego i Bena Crawleya. Steven urodził się 18 lipca 1987 r. i był członkiem chóru od 7 roku życia. Zaczął śpiewać solówki już w wieku 10 lat na albumie "Angel Voices 3". Ben Crawley urodził się 7 września 1987 r. Obaj podczas nagrań mieli ok. 13 lat. 
     Oprócz Stevena i Bena solo zaśpiewali także Sam Coates i Simon Beston. W sesjach zdjęciowych (i prawdopodobnie w nagraniach również) wzięli udział chórzyści Raoul Neumann, George Tarleton, Jake Shortall, Robert Ogilvie, Joseph Sanders-Wilde, Alasdair Gordon, Simon Lewis, Anthony Chadney, Joe Platt, Matthew Horsewood i Chris Robson.

1      Vespera (solo: Steven Geraghty)
2      Ave Maria (oparty na "Ave Maria" Cacciniego) (solo: Steven Geraghty)
3      Lacrymosa (oparty na "L'Aquarium" Camille Saint-Saëns) (solo: Ben Crawley)
4      Sacris Solemnis (oparty na 7 Symfonii Beethovena)
5      Attendite (solo: Ben Crawley)
6      Gaudete (solo: Sam Coates)
7      Silencium
8      Semele (oparty na "Where E'er You Walk" Handela) (solo: Ben Crawley)
9      Luminosa (oparty na "Clair de Lune" Debussy'ego) (solo: Ben Crawley i Steven Geraghty)
10    Stabat (solo: Steven Geraghty)
11    Veni Sancte (solo: Steven Geraghty, Ben Crawley i Simon Beston)
12    Sanctus II (remiks utworu "Sanctus" z albumu "Libera")

Chór chłopięcy Libera na ulicach Londynu - sesja zdjęciowa do albumu Libera - ok. 2000 2001

Libera - wybrana dyskografia:
(bez singli, składanek i gościnnych występów)

1992 - St. Philips Boy's Choir - Angel Voices
1995 - Libera (remiksy)
1996 - St. Philips Boy's Choir - Angel Voices 2
1997 - St. Philips Boy's Choir - Angel Voices 3
1999 - Libera
2001 - Libera - Luminosa
2004 - Libera - Free
2005 - Libera - Visions
2007 - Angel Voices - Libera in Concert
2008 - Libera - New Down
2008 - Libera - Eternal
2010 - Libera - Peace

Libera - "Libera" 1999

opublikowane: 1 mar 2012, 08:17 przez c.gontkiewicz@gmail.com   [ zaktualizowane 3 lis 2013, 12:48 ]


      Album "Libera" wydano w październiku 1999 r. Przygotowanie go zajęło trzy lata. W 1997 r. zaprezentowano teledysk do utworu "Salva Me". W 1998 r. w programie telewizyjnym BBC "Songs of Praise" miały miejsce pierwsze wykonania co najmniej dwóch innych piosenek: "Sanctus" i "Jubilate". W kwietniu 1999 r. czternastoletni Adam Harris w tym samym programie zaśpiewał solo w utworze "Lux Eterna".
     Atutem płyty "Libera" są świetne aranżacje. Jest to pierwszy album chóru w którym zastosowano wyraźną linię basów w większości utworów. Bardzo ciekawy efekt dało też połączenie elektroniki z głosem najbardziej utalentowanego wokalisty tamtego okresu, którym był Liam O'Kane. Liam urodził się 13 maja 1984 r. Był członkiem chóru od 1992 r. Brał udział w nagraniach do albumów "Angel Voices 2" i "Angel Voices 3" w wieku 11 - 12 lat. Podczas nagrywania albumu "Libera" miał ok. 13 lat i jego głos wkrótce uległ załamaniu. Znaczący udział w powstaniu tego albumu mieli też ok. jedenastoletni Steven Geraghty i jego rówieśnik Alex Baron. Nazwiska pozostałych młodych śpiewaków, którzy wzięli udział w nagraniach, nie są znane.

1      Salva Me (oparty na kanonie Pachelbel'a) (solo: Liam O'Kane)
2      Sanctus
3      Agnus Dei (solo: Liam O'Kane)
4      Libera (solo: Adam Harris)
5      Mysterium (solo: Adam Harris)
6      Jubilate (solo: Liam O'Kane)
7      Beata Lux (solo: Liam O'Kane)
8      Dies Irae (solo: Steven Geraghty)
9      Te Lucis (oparty na kanonie Thomasa Tallisa) (solo: Alex Baron)
10    Sancta (solo: Liam O'Kane)
11    Angelis
12    Lux Aeterna (solo: Adam Harris)

Libera - wybrana dyskografia:
(bez singli, składanek i gościnnych występów)

1992 - St. Philips Boy's Choir - Angel Voices
1995 - Libera (remiksy)
1996 - St. Philips Boy's Choir - Angel Voices 2
1997 - St. Philips Boy's Choir - Angel Voices 3
1999 - Libera
2004 - Libera - Free
2005 - Libera - Visions
2007 - Angel Voices - Libera in Concert
2008 - Libera - New Down
2008 - Libera - Eternal
2010 - Libera - Peace

1-4 of 4