Chłopcy w musicalach

Zestawienie chłopców, którzy wystąpili w co najmniej kilku musicalach i filmach muzycznych. Są to najbardziej utalentowani młodzi śpiewacy w dziejach kinematografii.

LATA 30

Bobby Breen - młoda gwiazda Hollywood
     Bobby Breen - urodził się 4 listopada 1927 roku w Toronto (Kanada). Zadebiutował na scenie w wieku 4 lat w klubie nocnym i z miejsca stał się sensacją. Wkrótce zaczął występować w radiu i wodewilach. Jego trenerką wokalną i managerem była starsza o kilkanaście lat siostra Sally. 
     Początkowo chłopiec stał się znany dzięki występom w show radiowych, szczególnie w programie Eddiego Cantora. W wieku 9 lat zaczął grać w filmach. Jego debiut ekranowy to "Let's Sing Again". Bobby szybko stał się dziecięcą gwiazdą kina. Dysponował pięknym chłopięcym sopranem. Do 12 roku życia zagrał w ośmiu filmach muzycznych. Są to z reguły lekkie popularne produkcje - pomieszanie filmu przygodowego z romansem i musicalem. Jego kariera filmowa załamała się wraz z początkiem drugiej wojny światowej, ale muzyczna trwała nadal.

Filmografia:

1936 - "Let's Sing Again"

1936 - "Rainbow on the River"

1937 - "Make a Wish"

1938 - "Hawaii Calls"

1938 - "Breaking the Ice"

1939 - "Fisherman's Wharf"

1939 - "Way Down South"

1939 - "Escape to Paradise"

LATA 50 i 60

Joselito - młody hiszpański śpiewak
     Joselito urodził się jako José Jiménez Fernández 11 lutego 1947 r jako ostatni z siedmiu braci w dużej rodzinie mieszkającej w Beas de Segura w północnej prowincji Andaluzji - Jaén (Hiszpania). Jest jednym z najbardziej znanych hiszpańskich aktorów dziecięcych lat 50-tych obok Pablito Calvo z filmu "Marcelino chleb i wino". 
     Niemal wszystkie jego biografie podają błędną datę narodzin 1943, powołując się na złośliwe plotki, że rozpoczynający karierę w wieku 9 lat chłopiec miał w rzeczywistości 13 lat. Jego producenci mieliby rzekomo zaniżyć jego wiek z powodu niskiego, niemal karłowatego wzrostu.
     Joselito śpiewał tradycyjne hiszpańskie utwory flamenco. Swoją karierę artystyczną rozpoczął w wieku 6 lat, koncertując w mieście Utiel. Trzy lata później zaczął grać w filmach. Zadebiutował w wieku 9 lat w musicalu "El pequeño ruiseñor ".  Ze względu na swoje niezwykłe umiejętności otrzymał przydomki "Mały Słowik" i "Chłopiec o Złotym Głosie".
więcej: http://ruisenor.net/

Filmografia:

1957 - "El pequeño ruiseñor"

1958 - "El ruiseñor de las cumbres"

1959 - "Saeta del ruiseñor"

1960 - "El pequeño coronel"

1960 - "Aventuras de Joselito y Pulgarcito"

1961 - "Escucha mi canción"

1961 - "Los dos golfillos"

1961 - "Bello recuerdo"

1962 - "El caballo blanco"

Dyskografia Joselito jest trudna do ogarnięcia. Większość jego nagrań jest dostepna na płytach winylowych. Najbardziej znane piosenki wydano, jak dotychczas, na kilkudziesięciu kompilacyjnych CD.
więcej: http://www.boysoloist.com/artist.asp?vid=144

LATA 80

Pedro Fernández w młodym wieku
     Pedro 'Pedrito' Fernández urodził się 28 września 1969 roku w Guadalajara w stanie Jalisco (Meksyk) jako Jose Martín Cobos Caves. Jego sceniczne imię pochodzi ze złożenia imienia i nazwiska dwóch popularnych wykonawców muzyki ranczerskiej - Vicente Fernandeza i Pedra Infante. Ten pierwszy, kiedy usłyszał swoją piosenkę "Las carreras de caballos" w jego wykonaniu, pomógł mu w załatwieniu nagrań dla wytwórni CBS. Swoją pierwszą piosenkę - "La Niña de la Mochila Azul" - chłopiec nagrał w wieku 8 lat.
     Pedrito zadebiutował na srebrnym ekranie w 1979 r. w filmie "La niña de la Mochila Azul". W tym samym roku wydano album pod tym samym tytułem, który odniósł międzynarodowy sukces. Wkrótce chłopak stał się idolem młodzieży w krajach Ameryki Łacińskiej. Początkowo wykonywał tradycyjną muzykę ludową z regionu Mariachi. W wieku nastoletnim i dorosłym zasłynął z romantycznych popowych ballad.

Wybrana filmografia:

1979 - "La Niña de La Mochila Azul"

1980 - "Amigo"

1980 - "El Oreja Rajada"

1980 - "Mamá solita"

1981 - "Alla en la plaza Garibaldi"

1981 - "La niña de la mochila azul 2"

Podobnie jak w przypadku Joselita, trudno ustalić porządek dyskografii Pedra Fernándeza. Swój debiutancki album "La de la Mochila Azul" wydał w 1980 w wieku 11 lat. W latach osiemdziesiątych, wraz z rozpoczęciem kariery filmowej, stał się sławny i jego płyty miały wiele wydań w krajach Ameryki Południowej. Obecnie można kupić mnóstwo albumów kompilacyjnych z jego piosenkami.