Luigi Comencini

     Luigi Comencini - włoski reżyser i scenarzysta. Urodził się 8 czerwca 1916 r. w Salò w prowincji Brescia, zmarł 6 kwietnia 2007 r. w Rzymie. Jest nazywany ojcem włoskiej komedii.
     Dzieciństwo spędził w Paryżu, gdzie jego ojciec był inżynierem. Tam zakochał się w kinie, ale po powrocie do Włoch rozpoczął studia niezwiązane ze sztuką - architekturę. Pracował jako architekt, następnie krytyk filmowy, a później jako kurator włoskiej Filmoteki. Zaczął kręcić filmy. Pierwszy raz odniósł sukces, kiedy nakręcił komedię "L'imperatore di Capri". Obecnie jest najbardziej znany z mini-serialu o Pinokiu, a także dramatu "Niezrozumiany".

Wybrana filmografia:

1946 - Bambini in citta

1948 - Nie kradnij (Proibito rubare)

1956 - Okno na Lunapark (La Finestra sul Luna Park)

1966 - Niezrozumiany (Incompreso)

1972 - Pinokio (Le Avventure di Pinocchio) (mini serial)

1987 - Historia (La Storia)

1991 - Marcelino, chleb i wino (Marcellino)