Haley Osment

Haley Joel Osment urodził się 10 kwietnia 1988 r. Jest synem aktora Eugene Osmenta i nauczycielki Theresy Osment. Wychowywał się w Los Angeles w Kaliforni z młodszą siostrą Emily. Zagrał w paru reklamach i gościnnie w sitcomie, po którym dostrzeżono jego talent. Pierwszą jego rolą zauważoną przez krytyków była postać młodego Forresta Gumpa. Haley Osment uważany jest za najlepszego aktora dziecięcego swojej generacji.

Wybrana filmografia:

1996 - Bogus, mój przyjaciel na niby (Bogus) jako Albert Franklin

1998 - Okup za czerwonego wodza (The Ransom of Red Chief) jako Andy Dorset

1999 - Szósty zmysł (The Sixth Sense) jako Cole Sear

1999 - Pamiętny kwiecień (I'll Remember April) jako Peewee Clayton

2000 - Podaj dalej (Pay It Forward) jako Trevor McKinney

2001 - Boże skrawki (Edges of the Lord) jako Romek

2001 - A.I. Sztuczna inteligencja (Artificial Intelligence: AI) jako David Swinton