Elijah Wood

     Elijah Jordan Wood urodził się w Cedar Rapids w stanie Iowa 28 stycznia 1981 r. Wychowywał się w katolickiej rodzinie wraz z bratem Zacharym i siostrą Hannah. Zanim został aktorem, występował w wielu lokalnych reklamach. W szkole podstawowej w rodzinnym mieście zagrał w kilku przedstawieniach: "Dźwięki muzyki" i "Czarnoksiężnik z Oz". W tym samym czasie brał też lekcje fortepianu.
     Wkrótce jego rodzina przeniosła się do Los Angeles, gdzie zadebiutował na ekranie w wieku 8 lat w epizodycznej roli w filmie "Forever Your Girl". Jego rola w "Powrocie do przeszłości 2" została zauważona i doceniona, dzięki czemu otrzymał więcej propozycji i już wkrótce zaczął grać role pierwszoplanowe. Ten niezwykle utalentowany aktor jest jednym z nielicznych, którym udało się z powodzeniem kontynuować karierę aktorską w dojrzałym wieku. Obecnie gra w licznych serialach i filmach. Poświęcono mu również dziesiątki fanowskich stron internetowych.

Filmografię ilustrują zdjęcia z poszczególnych produkcji.

Wybrana filmografia:

1990 - Dziecko w mroku (Child in the Night)

1991 - Raj odzyskany (Paradise)

1992 - Wiecznie młody (Forever Young)

1992 - Marzyciele, czyli potęga wyobraźni (Radio Flyer)

1993 - Przygody Hucka Finna (The Adventures of Huck Finn)

1993 - Synalek (The Good Son)

1994 - Małolat (North)

1994 - Wojna (The War)